Keporkak

24. března 2008 v 11:10 | Tereza |  Mořští savci
Česky :
Keporkak
Latinsky :
Megaptera novaeangliae
Anglicky :
Popsal :
Borowski, 1781
Délka :
11 - 16 m
Výskyt :
Keporkaci se vyskytují při mořském pobřeží po celém světe. Hejna velryb putují z oblastí s hojností potravy do svých zimovišť a naopak.
Potrava :
Jejich potravu tvoří malé houfní ryby a korýši. Způsob lovu keporkaků. Malé ryby jenž se vyskytují v hejnech jsou obklopeny bublinovou klecí. Těchto bublin se ryby bojí. Ryby se tedy nikam nepohybují dokud je keporkaci nenapadnou.
Hmotnost :
až 31 tun
Popis :
Hřbetní strana keporkaka je černá. Břišní strana bílá. Na horní čelisti má na každé straně 300 - 400 kostic. Tyto kostice mohou být až jeden metr dlouhé a jsou zcela černé. Keporkaka je možné identifikovat i na větší vzdálenost díky jeho charakteristickému oblaku páry a zvuku, který přitom vydává. Často se vymršťuje nad hladinu moře, aby se zbavil parazitů. Žije ve skupinách cca po 20 kusech. Keporkaci plavou pomalu, jen 8 - 9 km/h. Pod mořskou hladinou mohou zůstat až 30 min. Keporkaci vydávají při domluvě mezi sebou melodické zvuky. Jeho prsní ploutve jsou neobvykle dlouhé a velice úzké. Mohou dosahovat až třetiny délky celého těla.
Rozmnožování :
Po deseti měsících březosti, se rodí mláďata a matky je kojí alespoň 6 měsíců. Každá dospělá samice rodí cca jednou za dva roky. Keporkak se dožívá až 60 let. Ovšem většina keporkaků se tohoto věku nedožije, neboť lov je pořád intenzivní a nekontrolovaný.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama